Skip to content

Klantcase

High performance team sleutel tot succes

Probleem

Krijg antwoorden uit uw data. Samen met een internationaal kennisinstituut uit Delft hebben we een project uitgevoerd om te kijken of het mogelijk is om door middel van data-analyse technieken (machine learning) voorspellingen kunnen doen ten aanzien van budgetoverschrijdingen bij projecten, die zij uitvoeren. Kunnen we in een vroeg stadium voorspellen welk project op budget gaat lopen, welk project 20% overschrijding zal krijgen etc.?

Maarten heeft dit project geleid. Met zorg heeft hij het projectteam samengesteld en de projectrandvoorwaarden gewaarborgd. Hij heeft ervoor gezorgd dat de internationale kennis op tijd beschikbaar was. In een kort tijdsbestek hebben we met dit team mooie resultaten behaald en veel geleerd over wat wel en niet werkt rondom machine learning.

Aanpak

Het project had een exploratief karakter. Met een klein team, samengesteld op basis van Belbin profielen hebben we zes weken samengewerkt aan het opstellen van een datamodel. Hiervoor hebben we de zeven stappen van machine learning gebruikt. Een stappenplan dat Google ook met succes gebruikt.

Bereikte resultaten

Na 6 weken hebben we onze resultaten aan de directie gepresenteerd. Naast diepere inhoudelijk kennis van nieuwe technieken, zoals machine learning, gelden de lessons learned van dit project voor veel meer projecten. Enkele voorbeelden: (innovatieve) projecten vereisen vertrouwen tussen teamleden en teamleden die elkaar complementeren, maak vooraf afspraken over de semantiek (taal) en zorg ervoor dat je data op orde hebt voordat je begint.

Doorslaggevend in dit project

Wij denken dat het cruciale moment vóór de start van het project lag. Het er samen over eens zijn, dat je moet stoppen met praten en analyseren, maar gewoon de tijd en ruimte vrij moet maken om dit soort exploratieve projecten te starten, zonder garantie op een goede afloop.