Skip to content

Diensten

Project portfolio scan

Doel

Herken je dit? Mensen werken aan meerdere projecten tegelijk en doen van alles wat. Nieuwe projecten worden toegevoegd aan de groeiende lijst van actieve projecten. Met als gevolg een gebrek aan focus en uiteindelijk een vertraagde oplevering met een lagere kwaliteit. Wil je meer structuur in de totstandkoming van je projecten? Wil je betere keuzes en meer toegevoegde waarde? Portfoliomanagement is een effectieve manier om een duidelijke koers voor organisaties uit te zetten en eenvoudiger beslissingen te nemen over welke projecten te starten of te continueren en welke niet. Daarmee is het een bijzonder waardevolle investering, die zichzelf altijd terug verdient.

Dit is het

Portfoliomanagement is het besluitvormingsproces waarin (nieuwe) projecten en programma’s worden geëvalueerd, geselecteerd en geprioriteerd om de organisatiedoelen te behalen. Het doel is een evenwicht te vinden tussen het doorvoeren van verandering en het handhaven van operationele werkzaamheden en daarbij het rendement van de investeringen te optimaliseren. We stellen samen met jullie een projecten portfolio op voor de komende paar jaar in lijn met jullie strategie, voor een afdeling of voor de gehele organisatie. De project portfolio scan is ideaal om uit te voeren voordat een budgetteringsronde plaatsvindt.

Zo werkt het

Stap één is het inzichtelijk maken van de huidige situatie. Samen doorlopen we de lijst met actieve projecten, hun status en hoe deze bijdragen aan het behalen van de organisatiedoelstellingen. Daarna voegen we daar alle ideeën en projecten aan toe, die in de pijplijn zitten. In een of meerdere workshops met de directie en/of afdelingshoofden evalueren, selecteren en prioriteren we jullie projecten. NRP helpt je niet alleen bij het proces om tot een projecten portfolio te komen, maar zal ook inhoudelijk meepraten over welke projecten wij denken dat in de portfolio moeten komen. De doorlooptijd van een project porfolio scan is normaal gesproken een aantal weken.

Na deze scan

  • Is er één lijst van lopende projecten, inclusief eigenaren, statussen, verwachte opbrengsten en verwachte kosten om de projecten af te ronden.
  • Is er een lijst van projecten waar jullie het komende jaar aan gaan werken en die in lijn is met jullie strategie en organisatiedoelstellingen.
  • Heb je inzichtelijk of er project management capaciteit bij moet, en zo ja hoeveel.
  • Ben je in staat om een snellere en goedkopere projectoplevering te realiseren.

Geïnteresseerd?

Neem dan zeker contact op met Maarten Broekhuizen en vraag om een vrijblijvend gesprek.

+31 6 51 88 55 49
maarten.broekhuizen@nextreadypartners.com

Wat klanten zeggen

“Alleen al het inzichtelijk maken van onze lopende projecten drukte ons met de neus op de feiten. We willen te veel. Inzicht geeft echt uitzicht.”

────

“De aanpak van NRP is makkelijk te volgen, geen dikke slide decks en met respect voor onze organisatiecultuur. De structuur, die jullie hebben aangebracht, brengt rust binnen onze IT afdeling.”

────

“Uitermate kundig, zowel breed-inhoudelijk als op vlak van projectmanagement – bijzonder resultaatgericht – hands-on mentaliteit – bijzonder flexibel / wendbaar – zeer veel energie / positiviteit – ontzettend aangename samenwerking.”

Doelgroep

Directieleden, afdelingsmanagers en programmaleiders, die een project portfolio willen opstellen of willen laten analyseren.