Skip to content

Blog

Relatieproject of projectrelatie?

Next Ready Partners

28 mei 2021

Een goede vriendin waarschuwt regelmatig haar broer om niet in te complexe relaties te stappen. Ze noemt dergelijke relaties ‘projecten’.

Op mijn vraag wat ze daar dan precies mee bedoelt, komt een interessant antwoord. Volgens haar kosten projecten veel te veel energie. Niets gaat vanzelf. De beoogde, toekomstige partner van broerlief heeft een veel te dikke handleiding, die relaties te complex maakt en omgevingsfactoren, zoals schoonouders, helpen ook al niet mee. Je moet veel te veel investeren en uiteindelijk wordt het project dan stopgezet en begint na een tijd van bezinning alles weer opnieuw. Als het aan haar ligt, begin je alleen relaties met mensen zonder handleiding, die juist energie geven en niet alleen maar energie kosten. Dus geen ‘projectrelaties’ voor haar.

Opvallend is haar negatieve associatie met projecten. Dat triggert mij om te opperen dat een goede projectvoorbereiding juist kan helpen om een project wel succesvol te maken. Leer elkaar eerst beter kennen, voordat je het project opstart. Gebruik de projectvoorbereiding o.a. om je teamlid beter te leren kennen, voordat je jouw ‘ja’ geeft aan dit project. Ik geef aan dat ik er dan van overtuigd ben dat zelfs hele complexe projecten na afronding over kunnen gaan in toekomst vaste resultaten. Tot de dood ons scheidt.

Relatie ‘beheer’ door Next Ready Partners 
In de voorbereiding op projecten waar Next Ready Partners klanten helpt, zorgen we ervoor dat projectleden elkaar beter leren kennen. Zo leggen we een gezonde basis voordat we het project starten, waarbij projectleden zich veilig voelen om elkaar aan te spreken op bepaalde gedragingen, maar ook meer begrip op kunnen brengen voor elkaar. Een veilige projectomgeving zorgt ervoor dat projectteams succesvoller zijn. We gebruiken hiervoor verschillende methodes, zoals Belbin, maar ook Discovery Insights. Als je hierover meer wilt weten, kijk dan zeker op onze website en neem contact op met één van onze partners.

En de broer? Hij is onlangs begonnen met zijn projectvoorbereidingen. Hij date.